Βόρεια πετούν οι πεταλούδες λόγω θερμών καλοκαιριών

Τα σπάνια είδη πεταλούδων στο Ηνωμένο Βασίλειο μετακινούνται σε πιο βόρειες περιοχές εξαιτίας των ζεστών καλοκαιριών, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η καφέ argus, ένα από τα μικρότερα είδη της Βρετανίας, περιορίστηκε σε θάμνους που φυτρώνουν σε έδαφος πλούσιο σε ασβέστιο. Ωστόσο από τη δεκαετία του ’90 το είδος έχει επεκτείνει το εύρος του, χρησιμοποιώντας διαφορετικά φυτά για να πληθύνουν τα αυγά τους.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του York το αποδίδουν στην αύξηση της θερμοκρασίας το καλοκαίρι.
Αναλύοντας τις καταγραφές που έκαναν εθελοντές, το έργο της Οργάνωσης για τη Διατήρηση της Πεταλούδας, η Ρέιτσελ Πάτεμαν και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του York και το Κέντρο Οικολογίας Υδρολογίας NERC προσδιόρισαν ότι οι πληθυσμοί πεταλούδων έχουν εξαπλωθεί 79 χιλιόμετρα πιο βόρεια μέσα σε 20 χρόνια.

«Η πεταλούδα παρίσταται σε μεγάλη έκταση της νότιας και ανατολικής Αγγλίας και από το Βορρά μέχρι το Νότο και το Ανατολικό Γιορκσάιρ» εξηγεί η κυρία Πάτεμαν, της οποίας η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

«Αυτό είναι ασυνήθιστο για είδη που θεωρούνται αρκετά σπάνια fairly και ιδιαίτερα και για το λόγο αυτό ενδιαφερθήκαμε να ανακαλύψουμε ποια αιτία προκάλεσε αυτή την ταχύτατη σε εύρος εξάπλωση» συμπληρώνει η κ. Πάτεμαν.

Αρχεία ερασιτεχνών αποτέλεσαν άλλο ένα στοιχείο για τους ερευνητές καθώς οι πεταλούδες φέρονταν να έχουν διευρύνει την όρεξή τους σε πλήθος φυτών. Στο παρελθόν τα έντομα τρέφονταν μόνο από κίστο (είδος θάμνου), ενώ τώρα έχουν προτίμηση σε γεράνια.

«Το γεγονός ότι τα γεράνια είναι ευρέως διαδεδομένα στο φυσικό τοπίο, έχει ενισχύσει την ταχύτατη εξάπλωση των πεταλούδων» διευκρινίζει η ερευνήτρια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες του καλοκαιριού είναι υπεύθυνες για την εξέλιξη των πεταλούδων που αγαπούν τη ζέστη. Πηγή: skai.gr