«Μπαλώνουν» με δέρμα τις ραγισμένες καρδιές

Καρδιές ανθρώπων που έχουν «ραγίσει» από καρδιακή ανεπάρκεια, θα μπορούν στο κοντινό μέλλον να «ξανακολλήσουν», χρησιμοποιώντας μόνο τα κύτταρα από το δέρμα του ίδιου του ασθενούς. Η μέθοδος της μεταμόσχευσης δερματικών κυττάρων στην καρδιά με σκοπό την αποκατάσταση βλαβών σε καρδιοπαθείς, ήταν ένα από τα επιστημονικά οράματα που μετουσιώθηκε σε πραγματικότητα ταχύτατα, καθώς αρκετές επιστημονικές ομάδες ανά τον κόσμο αναζητούσαν τη λύση.

Σε προηγούμενα πειράματα είχε καταδειχθεί ότι είναι δυνατόν να γίνει λήψη βλαστικών κυττάρων από νέους και υγιείς ανθρώπους και αυτά να διαφοροποιηθούν σε καρδιακά κύτταρα, αλλά δεν ουδείς γνώριζε εάν αυτά θα μπορούσαν να θεραπεύσουν έναν ηλικιωμένο ασθενή. Στο πλαίσιο των εργαστηριακών δοκιμών, επιστήμονες από το Ισραήλ κατάφεραν για πρώτη φορά με επιτυχία να λάβουν από ηλικιωμένους «μωρά» (βλαστικά) κύτταρα από το δέρμα, να τους αλλάξουν τον «χαρακτήρα» και να τα μετατρέψουν σε καρδιακά. Μετά τη μεταμόρφωση, τα τοποθέτησαν σε καρδιές πειραματόζωων και με επιτυχία αυτά αναπτύχθηκαν και επούλωσαν τις ρωγμές.

Το επιτυχημένο εγχείρημα, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανοίγει νέους ορίζοντες στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. Και αυτό διότι τα κύτταρα που μεταμοσχεύονται στην καρδιά είναι του ίδιου του ασθενούς, οπότε ο οργανισμός του τα αναγνωρίζει και δεν τα απορρίπτει σαν ξένα, όπως υπάρχει πιθανότητα να γίνει σε οποιαδήποτε άλλη μεταμόσχευση οργάνου ή κυττάρων. Επιπλέον, λόγω της ηλικίας του ασθενούς, οι πιθανότητες λήψης βλαστικών κυττάρων από το δέρμα ήταν ελάχιστες, εντούτοις, οι ειδικοί κατάφεραν να λάβουν τα βλαστοκύτταρα και να τα αναπρογραμματίσουν, ώστε μεγαλώνοντας να μετατραπούν σε μυικές ίνες που θα αναπτύσσονταν στο μυοκάρδιο και θα θεράπευαν τις βλάβες.

«Μεταμόρφωση» κυττάρων. Στη μελέτη συμμετείχαν δύο άνδρες, ηλικίας 51 και 61 ετών, οι οποίοι έπασχαν από καρδιακή ανεπάρκεια. Οι ειδικοί πήραν κύτταρα από το δέρμα τους και τα μετέτρεψαν σε iPS κύτταρα, τα οποία έχουν τις ιδιότητες των βλαστικών κυττάρων. Ο αναπρογραμματισμός έγινε με την εισαγωγή τριών γονιδίων στον πυρήνα των δερματικών κυττάρων, καθώς και ένα μικρό μόριο που ονομάζεται βαλπροϊκό οξύ, το οποίο κυκλοφορεί ως ψυχιατρικό φάρμακο.

Στη συνέχεια, τα κύτταρα iPS των ασθενών μετατράπηκαν αυτόματα σε κύτταρα καρδιακού μυός και τοποθετήθηκαν σε ειδική συσκευή εργαστηρίου ώστε να πολλαπλασιαστούν. Η ίδια διαδικασία έγινε και με iPS κύτταρα από καρδιακό μυ υγιών ατόμων, ώστε να γίνει σύγκριση. Σε 48 ώρες οι δύο τύποι ιστού όχι απλώς αναπτύχθηκαν, αλλά άρχισαν να πάλλονται μαζί. Στο τελικό στάδιο της μελέτης ο νέος ιστός μεταμοσχεύθηκε στην καρδιά υγιών αρουραίων και άρχισε να αναπτύσσει μυϊκούς δεσμούς με τα κύτταρα της καρδιάς τους. Πηγή: tanea.gr