Πολυμήχανα οστρακοειδή κρύβονται στη δική τους κινούμενη άμμο

Ο αμμοσωλήνας του Ατλαντικού, ένα είδος μακρόστενου οστρακοειδούς που περνά τη ζωή του στα ρηχά, μπορεί να κρύβεται σε βάθος μέχρι και 70 εκατοστών δημιουργώντας ένα είδος κινούμενης άμμου μέσα στην οποία βυθίζεται.

Το τρικ του δίθυρου μαλάκιου, που φέρει την επιστημονική ονομασία Ensis directus, αποκαλύφθηκε σε ένα έξυπνο πείραμα που σχεδίασε ο Έιμος Ουίντερ στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης.

Ο ερευνητής τοποθέτησε αμμοσωλήνες μέσα σε μια διαφανή δεξαμενή, την οποία είχε γεμίσει με νερό και γυάλινες χάντρες διαμέτρου ενός χιλιοστού. Όπως παρατήρησε, τα μαλάκια βυθίζονται ανοιγοκλείνοντας απότομα το κέλυφός τους. Καθώς το κέλυφος κλείνει, δημιουργεί υποπίεση που τραβά νερό προς το μέρος του, ανάμεσα στις γυάλινες χάντρες.

Το νερό και οι χάντρες δημιουργούν έτσι ένα μείγμα που συμπεριφέρεται ως ρευστό και μειώνει την αντίσταση που συναντά το ζώο καθώς σκάβει, αναφέρει ο Ουίντερ στο Journal of Experimental Biology.

Μάλιστα ο ερευνητής δημιούργησε έναν μηχανισμό που μιμείται την τακτική των αμμοσωλήνων και θα μπορούσε στο μέλλον να αξιοποιηθεί σε άγκυρες για αυτόνομα ρομποτικά υποβρύχια. Πηγή: in.gr