Οι στάχτες ηθοποιού του Star Trek σε τροχιά στο διάστημα

Απίστευτο κι όμως αληθινό... Οι στάχτες του Καναδού ηθοποιού James Doohan, που υποδύθηκε τον Scotty στην τηλεοπτική σειρά Star Trek τη δεκαετία του 1960, βρίσκονται στο διάστημα, ταξιδεύοντας με την παρθενική πτήση του Dragon της SpaceX.

Οι στάχτες του γνωστού ηθοποιού δεν ήταν οι μόνες που μεταφέρθηκαν με την κάψουλα της αμερικανικής εταιρείας, που από κοινού με εταιρεία τελετών οργάνωσε τη μεταφορά τους στο διάστημα, ως συμβολική πράξη τιμής.

Ο μη επανδρωμένος πύραυλος Falcon 9 που μετέφερε τον Dragon εκτοξεύτηκε στις 03:44 τοπική ώρα (10:44 ώρα Ελλάδας) την Τρίτη από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, από έναν ανακαινισμένο βατήρα εκτόξευσης, στα νότια του σημείου απ' όπου μέχρι πρόσφατα πραγματοποιούσε τις δικές της αποστολές η NASA.

Δέκα λεπτά αργότερα ο πύραυλος έθεσε σε τροχιά τον Dragon ο οποίος μεταφέρει εφόδια βάρους 544 κιλών στο πλήρωμα του ISS.

Η NASA ελπίζει ότι σταδιακά εταιρείες όπως η SpaceX (ή Space Exploration Technologies, όπως είναι το πλήρες όνομά της) θα αναλάβουν το έργο της μεταφοράς φορτίων και αργότερα και αστροναυτών στον ISS.

Σήμερα, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία βασίζεται στη Ρωσία για να μεταφέρει πλήρωμα στον ISS, κάτι που της κοστίζει περισσότερα από 60 εκατομμύρια δολάρια κατ' άτομο.

Η SpaceX και άλλη μία εταιρεία, η Orbital Sciences Corp έχουν ήδη συνάψει συμβόλαια συνολικής αξίας 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να μεταφέρουν εφόδια στον ISS. Πηγή: nooz.gr