Η επίδραση του οδικού φωτισμού στα οικοσυστήματα

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ο φωτισμός των δρόμων επηρεάζει ποικιλοτρόπως του ζωντανούς οργανισμούς. Τα αποτελέσματα της μελέτης κατέδειξαν πως η φωτορρύπανση στις πόλεις ανατρέπει τις ισορροπίες στη συμβίωση των ειδών, επηρεάζοντας ολόκληρες κοινότητες εντόμων και άλλων ασπόνδυλων, στοιχείο που σύμφωνα με τους ερευνητές αναδεικνύεται για πρώτη φορά.

Υπολογίζεται ότι ο τεχνητός φωτισμός αυξάνεται κάθε χρόνο κατά περίπου 6% . Οι Βρετανοί ερευνητές μελέτησαν για πρώτη φορά τις επιπτώσεις του σε επίπεδο κοινοτήτων. Είδαν ότι τα ασπόνδυλα που ζουν κοντά στα φώτα των δρόμων είναι κυρίως θηρευτές και πτωματοφάγα έντομα, όπως είναι κάποια είδη μύγας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, ο φωτισμός επηρεάζει ακόμη και τα ποσοστά επιβίωσής τους, κάτι που έχει αντίκτυπο όχι μόνο στα πτηνά και στα θηλαστικά που τρέφονται με αυτά, αλλά σε ολόκληρα οικοσυστήματα και κατ' επέκταση στους ανθρώπους.

Η έκθεση ,η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Biology Letters της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου, παρουσιάζει τις μελέτες των επιστημόνων, οι οποίοι πέρασαν τρεις μέρες, τον Αύγουστο του 2011, σε μία μικρή πόλη της Κορνουάλης ,με σκοπό να παρατηρήσουν την επίδραση των τεχνητών φωτισμών στα έντομα.

Συγκεκριμένα, τοποθέτησαν παγίδες ακριβώς κάτω από τα φώτα του δρόμου, αλλά και ανάμεσα σε αυτά. Συνέλεξαν, λοιπόν, 1200 έντομα τα οποία προέρχονται από 60 διαφορετικά είδη. Βρήκαν ότι πέντε έντομα, όπως για παράδειγμα, τα σκαθάρια εδάφους και τα τα μυρμήγκια, απαντώνται πιο συχνά κάτω από τα φωτιστικά παρά στα σκοτεινά σημεία ανάμεσα σε αυτά. Επιπλέον, σημειώνουν ότι τα φώτα προσελκύουν περισσότερους θηρευτές και πτωματοφάγα έντομα.

Ακόμη κι αν οι παραπάνω διαπιστώσεις πιθανόν να φαίνονται ασήμαντες, οι ερευνητές εξηγούν ότι κάθε μικρή αλλαγή στους πληθυσμούς των εντόμων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την τροφική αλυσίδα, ενισχύοντας από τη μια κάποια είδη και απειλώντας από την άλλη κάποια άλλα. Σαφέστερα, επισημαίνουν: «Ο φωτισμός οδικού δικτύου αλλάζει το περιβάλλον σε υψηλότερα επίπεδα βιολογικής οργάνωσης απ' όσο πιστεύαμε έως σήμερα, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να αλλάξει τη δομή και τη λειτουργία των οικοσυστημάτων».

Παράλληλα, εκφράζουν τους φόβους τους για την εισαγωγή λαμπτήρων νέας γενιάς με αλογονίδιο μετάλλου ή LED, καθώς θεωρούν ότι η χρήση τους θα επιδεινώσει την κατάσταση. Αυτές οι τεχνολογίες εκπέμπουν φως σε ευρύτερο φάσμα μηκών κύματος, στα οποία έχουν ευαισθησία οι ζωντανοί οργανισμοί. «Η έλλειψη πολλών πληροφοριών για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της φωτορρύπανσης δεν αντικατοπτρίζουν τη δυνητική σοβαρότητα του προβλήματος», προειδοποιούν οι ειδικοί. Πηγή: tvxs.gr