Τα γονίδια «καταργούν» το κάρμα

Γενετικοί παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικά μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, όπως είναι το εύρος της κοινωνικοποίησης, αλλά και το είδος των σχέσεων που μπορεί κάποιος να έχει με την οικογένεια και το εργασιακό του περιβάλλον.

Σε μια νέα μελέτη συμμετείχαν 800 ζεύγη διδύμων, η πλειονότητα των οποίων ήταν ηλικίας άνω των 50 ετών. Κάποιοι δίδυμοι είχαν τα ίδια γονίδια (μονοζυγωτικοί), κάποιοι ήταν διζυγωτικοί (διαφορετικά γονίδια). Οι ειδικοί έθεσαν συγκεκριμένες ερωτήσεις στους συμμετέχοντες με σκοπό να καταλάβουν ποια εντύπωση είχαν δημιουργήσει αρχικά για τον εαυτό τους και ακολούθως για τους άλλους. Στη συνέχεια αξιολόγησαν τα αποτελέσματα στην ειδική κλίμακα ψυχικής ευεξίας Ryff Psychological Well-Being Scale, η οποία αποκαλύπτει τα βασικά χαρακτηριστικά του ατόμου.

Οπως διαπίστωσαν, οι μονοζυγωτικοί δίδυμοι (ολόιδιοι) είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν κοινά ψυχολογικά χαρακτηριστικά τα οποία επηρέαζαν το είδος των σχέσεων που δημιουργούσαν και το πόσο καλές ήταν οι σχέσεις τους με φίλους ή συνεργάτες. Επιπλέον, είχαν έντονα ανεπτυγμένη την αίσθηση σκοπού και την ικανότητα συνεχιζόμενης μάθησης και ανάπτυξης.

Η γενετική επίδραση ήταν πιο ισχυρή στην αίσθηση αυτοελέγχου, εξήγησε ο καθηγητής Τίμοθι Μπάιτς, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Από την εποχή των αρχαίων Ελλήνων οι άνθρωποι έθεταν το ερώτημα για τη φύση της αγαθής και ενάρετης ζωής. Γιατί ορισμένοι φαίνεται να ελέγχουν τη ζωή τους, να έχουν καλές σχέσεις και να συνεργάζονται για να πετυχαίνουν τους στόχους τους και άλλοι όχι; Μέχρι σήμερα πιστεύαμε ότι ο ρόλος της οικογένειας και της ανατροφής ήταν κυρίαρχος όσον αφορά το τι επηρεάζει την ψυχική ευεξία. Η νέα έρευνα υπογραμμίζει μια πολύ ισχυρότερη επίδραση των γενετικών παραγόντων». Πηγή: tanea.gr