Ισπανία: Τεχνητό ψάρι ενάντια στη θαλάσσια ρύπανση

Ένα «ψάρι» από μέταλλο αποτελεί το νέο όπλο της επιστήμης κατά της θαλάσσιας ρύπανσης! Μεγάλο και κατακίτρινο, το καινοτόμο μηχανικό «ψάρι» εξερευνεί το λιμάνι Χιχόν στη Βόρεια Ισπανία. Με αυτόματο σύστημα καταφέρνει να εντοπίσει κάθε πιθανή μόλυνση του νερού και να ενημερώσει τους ειδικούς μέσα από την αποστολή πληροφοριών.

Σαν ένα υπερσύγχρονο «λιμενικό», το ψάρι έχει μήκος 1,5 μέτρα και οι κινήσεις του έχουν εμπνευστεί από τις κινήσεις μεγάλων θαλάσσιων όντων.

«Η ιδέα είναι ότι θα μπορούμε να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τη ρύπανση και να αντιλαμβανόμαστε αμέσως την ύπαρξη χημικών ή κάποιας διαρροής. Έτσι, θα μπορούμε να μάθουμε ακριβώς τις αιτίες της μόλυνσης και να καταπολεμήσουμε πλήρως τη ρύπανση των υδάτων», αναφέρει ο Luke Speller, ένας αρμόδιος επιστήμονας της εφεύρεσης.

Οι Ισπανοί συνεχίζουν τις δοκιμές στο λιμάνι τους για να μπορέσουν να αποδείξουν τη σωστή λειτουργία του υπερσύγχρονου «ψαριού» που θα προστατέψει το θαλάσσιο κόσμο. Με πηγή έμπνευσης τη θάλασσα, το «ψάρι – ρομπότ» διαθέτει όχι μόνο υδροδυναμικό σχήμα αλλά και την ευελιξία των πραγματικών ψαριών, ακόμη και στα ρηχά νερά. Από τη στιγμή που τα «ψάρια» εντοπίσουν μια πιθανή μόλυνση, έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω ηχητικών σημάτων και να στείλουν τις πληροφορίες πίσω στο λιμάνι.

Είτε μόνα τους, είτε σε ομάδα, τα «ρομποτόψαρα» αναμένεται να εξελιχθούν περισσότερο στο μέλλον και να μπορούν ακόμη και να προχωρήσουν σε έρευνα ή διάσωση δυτών. Σήμερα, η πρωτοβουλία στοιχίζει περίπου 20.000 λίρες και σκοπεύει να μειώσει κατά πολύ τη δαπανηρή αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων στα ποτάμια και τις λίμνες. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι στην Αγγλία και την Ουαλία το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 1,3 δις ετησίως. Παρόλα αυτά, το κύριο μειονέκτημά τους είναι η χαμηλή διάρκεια της μπαταρίας τους, η οποία εξαντλείται σε 8 ώρες περίπου και χρειάζεται επαναφόρτωση. Πηγή: kala-nea.gr