Η γήρανση μπερδεύει τα βιομετρικά συστήματα ασφαλείας

Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι, η ίριδα του ματιού δεν παραμένει η ίδια, αλλά αλλάζει όσο μεγαλώνει κανείς, πράγμα που δημιουργεί σημαντικό ζήτημα αξιοπιστίας για τα σχετικά βιομετρικά συστήματα ασφαλείας, τα οποία βασίζονται στην ανάλυση της ίριδας.

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι η αναγνώριση των ανθρώπων από τα μάτια τους δεν είναι τόσο πολύ αξιόπιστη τεχνική όσο πιστεύουν οι κυβερνήσεις και το ευρύ κοινό.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ στην Ιντιάνα διαπίστωσαν ότι, λόγω των αλλαγών στην ίριδα εξαιτίας της γήρανσης του ματιού, το βιομετρικό λογισμικό εμφάνισε αυξανόμενη ανικανότητα αναγνώρισης ότι δύο εικόνες αφορούσαν το ίδιο πρόσωπο.

Όταν μάλιστα οι δύο εικόνες της ίριδας είχαν ληφθεί με χρονική διαφορά τριών ετών, τότε το ποσοστό αποτυχίας αναγνώρισης αυξανόταν κατά 153%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το βιομετρικό μηχάνημα δεν αναγνωρίζει ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο με αυτό την ίριδα του οποίου έχει ήδη καταχωρημένη στη βάση δεδομένων του. Πηγή: skai.gr