Αναβολή ώς τα μέσα της εβδομάδας για την πρώτη εμπορική πτήση στον ISS

Την Τρίτη ή την Τετάρτη ελπίζει η εταιρεία SpaceX να εκτοξεύσει το μη επανδρωμένο μεταγωγικό Dragon, το πρώτο σκάφος που μισθώνει η NASA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων της.

Η εκτόξευση του πυραύλου Falcon 9 που θα μετέφερε την κάψουλα ακυρώθηκε το Σάββατο μόλις πέντε δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη της αντίστροφης μέτρησης.

Αιτία ήταν μια ένδειξη υπερβολικά υψηλής πίεσης στον θάλαμο καύσης ενός από τους εννέα κινητήρες του πυραύλου. «Το λογισμικό [του πυραύλου] έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει και σταμάτησε τον κινητήρα Νο 5» ανέφερε η Γκουίν Σότγουελ, πρόεδρος της SpaceX.

«Στη φάση της απογείωσης χρειαζόμαστε και τους εννέα [κινητήρες]. Μπορούμε να χάσουμε μέχρι δύο κινητήρες και να συνεχίσουμε κανονικά την αποστολή, όχι όμως στη φάση της απογείωσης» εξήγησε.

Το πρώτο από τα επόμενα παράθυρα εκτόξευσης ανοίγει στις 09.44 ώρα Ελλάδας την Τρίτη.

Δείτε επίσης: Πώς θα εξελιχθεί η πρώτη ιδιωτική αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Η SpaceX, μια εταιρεία που δημιούργησε ο συνιδρυτής του PayPal Ίλον Μασκ, εξασφάλισε συμβόλαιο 1,6 δισ. δολαρίων για συνολικά 12 αποστολές ανεφοδιασμού στον ISS. Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, το Dragon θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως επταθέσιο όχημα για επανδρωμένες αποστολές.

Μια ακόμα αμερικανική εταιρεία, η Orbital Sciences Corp. ελπίζει να πραγματοποιήσει αργότερα φέτος την πρώτη αποστολή ανεφοδιασμού στον ISS με το σκάφος Cygnus.

Στο μεταξύ, τα μόνα σκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πληρώματα από και προς το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα είναι τα ρωσικά Soyuz. Η Ρωσία χρεώνει τους Αμερικανούς 60 εκατομμύρια δολάρια ανά θέση. Πηγή: in.gr