Το σύμπαν μοιάζει με τρενάκι ρόλερ-κόστερ

Το σύμπαν κινείται σε ένα ρυθμό που μοιάζει με εκείνον που αναπτύσσουν τα τρενάκια ρόλερ-κόστερ στα λούνα-παρκ, υποστηρίζουν επιστήμονες που επιχείρησαν να χαρτογραφήσουν τους γαλαξίες στη μορφή που είχαν πριν έντεκα δισεκατομμύρια χρόνια.

Αστρονόμοι από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ μελέτησαν την εξέλιξη του σύμπαντος μετά τη Μεγάλη Έκρηξη η οποία έλαβε χώρα πριν από 13,75 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η έρευνα την οποία διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Sloan Digital Sky Survey (SDSS-III) και που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση
Astronomy & Astrophysics χαρτογράφησε το σύμπαν στα “νιάτα” του, τρία δισεκατομμύρια χρόνια μετά το σχηματισμό του.

Ο Δρ Ματ Πιερί του ινστιτούτου Μαρί Κιουρί, ο οποίος συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ, αναφέρει ότι “για πρώτη φορά βλέπουμε την ‘εφηβεία’΄του σύμπαντος στην εποχή λίγο πριν ξεκινήσει η ραγδαία ανάπτυξή του. Αν σκεφτούμε το Σύμπαν ως τρενάκι του λούνα παρκ τότε αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη ράγα της καθόδου και τρέχουμε με επιτάχυνση. Η μελέτη που κάναμε δείχνει πότε το Σύμπαν βρισκόταν στη ράγα της ανόδου και ο αργός ρυθμός επέκτασής του οφειλόταν στις βαρυτικές δυνάμεις που επιδρούσαν αρνητικά στην ταχύτητά του».

Μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, εκτιμούν οι επιστήμονες, υπήρξε ταχεία διαστολή του Σύμπαντος. Τρία δισ. έτη αργότερα ο ρυθμός διαστολής άρχισε να μειώνεται σταδιακά και να επιβραδύνεται.

Λίγο αργότερα εμφανίζεται η επονομαζόμενη “σκοτεινή ενέργεια” που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στους γαλαξίες ώστε να αρχίσουν να απομακρύνονται με ταχύτητα ο ένας από τον άλλο. Πηγή: econews.gr