Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ιλινόις προειδοποιεί: Οι 3D εκτυπωτές κάνουν κακό στην υγεία

Η τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών μπορεί να είναι αρκετά εντυπωσιακή, αλλά μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Ιλινόις. Το πρόβλημα δημιουργείται από τον τρόπο λειτουργίας των 3D εκτυπωτών οι οποίοι καίνε το πλαστικό υλικό με το οποίο τροφοδοτούνται, έτσι ώστε να δημιουργήσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με έγγραφό που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον", οι desktop 3D εκτυπωτές μπορούν να εκπέμψουν στον αέρα μια αρκετά μεγάλη ποσότητα από επιβλαβή και πολύ λεπτά σωματίδια (UFPs). Η διαδικασία εκτύπωσης περιλαμβάνει το ζέσταμα ενός θερμοπλαστικού συνθετικού υλικού το οποίο βγαίνει από ένα ακροφύσιο και το οποίο τοποθετείται ανά επίπεδο σε μια βάση όπου η κατασκευή δημιουργείται.

Παρόμοιες διαδικασίες είναι γνωστό ότι εκπέμπουν επιβλαβείς εκπομπές αερίων σε βιομηχανικά περιβάλλοντα με τη διαφορά να έγκειται ότι ο σε ένα εργοστάσιο ο επιχειρηματίας μπορεί να απαιτήσει από τους εργαζομένους να φορούν ειδικό προστατευτικό εξοπλισμό ή να υπάρχει καλύτερη εξαέρωση. Όπως γίνεται κατανοητό, κάτι τέτοιο δε μπορεί να ισχύσει στο περιβάλλον ενός σπιτιού.



Οι ερευνητές μέτρησαν την ποσότητα των UFP που διέρρευσαν στον αέρα όταν ένας εμπορικός 3D εκτυπωτής ο οποίος δεν κατονομάζεται, ξεκινά τη δημιουργία ενός μικρού πλαστικού αντικειμένου. Τα ποσοστά εκπομπής ήταν υψηλά, περίπου 20 δισ. σωματίδια ανά λεπτό από ένα 3D εκτυπωτή που δούλευε με το PLA υλικό σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και άνω των 200 δισ το λεπτό για όσους εργάζονται με μεγαλύτερης θερμοκρασίες ή άλλα υλικά. Ενδεικτικό είναι ότι οι ερευνητές συγκρίνουν τη διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης με το να καπνίζεις ένα τσιγάρο σε εσωτερικό χώρο.

Η πραγματική επίδραση στην υγεία σύμφωνα με την μελέτη έχει ως αποτέλεσμα τα λεπτά σωματίδια UFP να τοποθετούνται πολύ εύκολα στους πνεύμονες ενώ μπορούν να καταλήξουν και στον εγκέφαλο μέσω του οσφρητικού νεύρου. Λόγω της μεγάλη επιφάνειες την οποία καταλαμβάνουν τα UFP, μπορούν να απορροφήσουν και άλλες βλαβερές ουσίες με αποτέλεσμα με τη μακροχρόνια χρήση 3D εκτυπωτών, να υπάρχει πιθανότητα παρουσίασης άσθματος, καρδιακής ανακοπής, εγκεφαλικού επεισοδίου η ακόμα και το ενδεχόμενο θανάτου.

Η μελέτη καταλήγει ότι όποιος χρησιμοποιεί συνεχώς έναν 3D εκτυπωτή, θα πρέπει να φοράει την κατάλληλη ενδυμασία και να είναι σίγουρος ότι ο χώρος που βρίσκεται εξαερίζεται αρκετά καλά. Πηγή: insomnia.gr