Ηλεκτρονικό δέρμα ανταποκρίνεται στο άγγιγμα

Μία ομάδα ερευνητών από το UC Berkeley, με επικεφαλής τον Ali Javey, κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο διαδραστικό δίκτυο αισθητήρων σε εύκαμπτο πλαστικό. Το νέο διαδραστικό ηλεκτρονικό δέρμα, που παρουσιάστηκε στο online περιοδικό Nature Materials, χρησιμοποιεί κρυσταλλολυχνίες LED και αισθητήρες πίεσης, τα οποία βρίσκονται πάνω σε ένα λεπτό φύλλο καουτσούκ και ανταποκρίνονται στο άγγιγμα ανάβοντας φως.

Όσο πιο μεγάλη είναι η πίεση που ασκείται στο ηλεκτρονικό δέρμα, τόσο πιο έντονο είναι το φως που εκπέμπει, ενώ χάρη στο εύκαμπτο πλαστικό μπορεί να τυλιχτεί γύρω από διάφορα αντικείμενα και να επιτρέψει μία νέας μορφής διεπαφή μεταξύ ανθρώπου και μηχανής.

Η νέα τεχνολογία, εκτός ότι μπορεί να χαρίσει στα ρομπότ μία πιο ευαίσθητη αίσθηση της αφής, μπορεί να έχει πρακτική εφαρμογή τόσο στη αυτοκινητοβιομηχανία για τη δημιουργία ταμπλό που θα προσαρμόζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα με μία απλή κίνηση του χεριού, αλλά και στη ιατρική για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των καρδιακών παλμών.


(Ali Javey, Chuan Wang)

Τώρα, η ομάδα του Javey είναι στη διαδικασία κατασκευής αισθητήρων που θα ανταποκρίνονται στη θερμοκρασία, το φως και την πίεση.


Πηγή: enet.gr