Πρόγραμμα Skylon: Πυραυλοκινητήρας θα μας οδηγεί σε 15 λεπτά στο Διάστημα

Την ανάπτυξη ενός πυραυλοκινητήρα ο οποίος θα μπορεί να στέλνει αεροσκάφη στο Διάστημα, σε λίγα μόλις λεπτά, επιβεβαίωσε πως χρηματοδοτεί η βρετανική κυβέρνηση. Αυτός ο κινητήρας, όπως έκανε γνωστό ο αρμόδιος υπουργός για την Ανώτατη Εκπαίδευση και τις Επιστήμες, Ντέιβιντ Γουίλετς, ονομάζεται Sabre και βρίσκεται σε ένα καθοριστικό στάδιο του σχεδιασμού του.

Εφόσον ολοκληρωθεί η κατασκευή του κινητήρα και δοκιμαστεί επιτυχώς, αναμένεται να τοποθετηθεί σε ένα «διαστημοπλάνο», το Skylon, δηλαδή ένα σκάφος ικανό να μεταφέρει σε χρόνο ρεκόρ αστροναύτες σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Αυτό θα μπορεί να το επιτυγχάνει σε 15 λεπτά μιας και ο πυραυλοκινητήρας θα του προσδίδει ταχύτητα έως και πέντε φορές μεγαλύτερη από εκείνη του ήχου.

Η συνεισφορά της βρετανικής κυβέρνησης στον σχεδιασμό του κινητήρα θα είναι 60 εκατομμύρια λίρες. Ο κινητήρας αναπτύσσεται από την εταιρεία Reaction Engines. Ο βρετανός υπουργός δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, ότι «υποστηρίζουμε την τεχνολογία του νέου κινητήρα που έχει δοκιμαστεί στο εργαστήριο και έχει κριθεί από ανεξάρτητους ειδικούς ως σωστός επί των βασικών αρχών λειτουργίας του».

Η βρετανική εταιρεία θεωρεί ότι μέχρι το 2022 θα μπορεί να πραγματοποιεί πτήσεις προς το Διαστημικό Σταθμό, μεταφέροντας φορτίο 15 τόνων.

Τα διαστημοπλάνα όπως το Skylon θα μπορούν να πετούν ως αεροπλάνα όταν βρίσκονται εντός της ατμόσφαιρας και ως διαστημόπλοια όταν εισέρχονται σε τροχιά. Πηγή: tanea.gr