Remy: Πρωτοποριακό λογισμικό τριπλασιάζει την ταχύτητα του Ίντερνετ

Το TCP (Transmission control protocol) είναι ένα από τα βασικά πρωτόκολλα του Διαδικτύου: εάν θεωρηθεί ως πρόγραμμα, είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο στον κόσμο. Μία εκ των βασικών λειτουργιών του είναι η αποφυγή της «συμφόρησης» των δικτύων, μέσω της ρύθμισης της ροής των δεδομένων μεταξύ υπολογιστών.

Τα τελευταία 25 χρόνια, έχουν υπάρξει σημαντικές πρόοδοι στους αλγορίθμους που ασχολούνται με το αντικείμενο, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αρκετών διαφορετικών – και ανταγωνιστικών- εκδόσεων του πρωτοκόλλου.

Ερευνητές του Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory και του Center for Wireless Networks and Mobile Computing του ΜΙΤ πρόκειται να παρουσιάσουν- στο πλαίσιο συνδιάσκεψης του for Computing Machinery’s Special Interest Group on Data Communication- ένα σύστημα υπολογιστή ονόματι Remy. Αυτό που κάνει είναι να «παράγει» αυτόματα αλγορίθμους TCP με σκοπό τον έλεγχο της «συμφόρησης».

Σε εξομοιώσεις που έγιναν, οι αλγόριθμοι του Remy αποδείχτηκαν κατά πολύ ανώτεροι των αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί από ανθρώπους, κάτι που συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες δικτύου. Συγκεκριμένα, οι επιδόσεις εκτιμάται πως βελτιώνονται κατά δύο με τρεις φορές σε σχέση με τα «συμβατικά» σημερινά συστήματα.

Το Remy είναι ένα σύστημα machine-learning, που σημαίνει πως λειτουργεί μέσω δοκιμών πολλών και διάφορων ενδεχομένων και διερεύνησης των παραλλαγών αυτών που μοιάζουν να λειτουργούν καλύτερα. Ο χρήστης καθορίζει ένα πλαίσιο χαρακτηριστικών του δικτύου, και στη συνέχεια αναλαμβάνει ένας «έξυπνος» αλγόριθμος που ανέπτυξαν οι Χάρι Μπαλακρισνάν (Fujitsu Professor in Electrical Engineering and Computer Science) και Κιθ Ουϊνστάιν (απόφοιτος του ΜΙΤ), ο οποίος επικεντρώνει τις αναλύσεις του συστήματος σε περιπτώσεις όπου μικρές μεταβολές στις συνθήκες του δικτύου έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλες αλλαγές στην απόδοση, ενώ παράλληλα δαπανά λιγότερο χρόνο σε περιπτώσεις όπου η «συμπεριφορά» του δικτύου είναι πιο προβλέψιμη. Επίσης, το Remy είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται ενδείξεις συμφόρησης στο δίκτυο που οι άνθρωποι- μηχανικοί λογισμικού δεν μπορούν να «δουν».

«Δεν μοιάζει σε τίποτε στην τριακονταετή ιστορία του TCP. Κλασικά, το TCP είχε βασικά απλούς κανόνες, αλλά σύνθετη ‘συμπεριφορά’ όταν το χρησιμοποιείς. Με το Remy, ισχύει το αντίθετο. Πιστεύουμε πως είναι καλύτερο, επειδή οι υπολογιστές είναι καλοί στο να αντιμετωπίζουν την πολυπλοκότητα. Είναι η ‘συμπεριφορά’ που θες να είναι απλή» λέει σχετικά ο Ουϊνστάιν. Επί της παρούσης, οι ερευνητές εξετάζουν το γιατί ακριβώς οι αλγόριθμοι που παράγει το Remy παρουσιάζουν τόσο καλές επιδόσεις.

Πέρα από τις ταχύτητες δικτύου που δείχνει να «υπόσχεται» το Remy, μία «γεύση» αυτού που κάποτε θα φάνταζε ως το μέλλον των υπολογιστών δείχνει πως ανήκει πλέον στο παρόν, καθώς το χειριστήριο Leap Motion είναι διαθέσιμο πλέον προς αγορά. Πρόκειται για μία συσκευή που κινείται στα βήματα του Kinect και του Wii, επιτρέποντας το χειρισμό ενός υπολογιστή μέσω χειρονομιών, στα πρότυπα κινηματογραφικών ταινιών επιστημονικής φαντασίας όπως το «Minority Report». Η τιμή του βρίσκεται στα 79,99 δολάρια.

Το Leap Motion φιλοδοξεί να αποτελέσει πρωτοπόρο μίας εποχής στην οποία ο χειρισμός των υπολογιστικών συστημάτων θα γίνεται απλά με το κούνημα χεριών στον αέρα αντί μέσω ποντικιών και πληκτρολογίων, ωστόσο μέχρι στιγμής οι εντυπώσεις του ειδικού Τύπου φαίνονται να είναι ανάμεικτες, καθώς είναι πολλοί αυτοί που κάνουν λόγο για μία συσκευή που είναι εντυπωσιακή μεν από πλευράς ακριβείας, αλλά είναι «δύσκολη» όσον αφορά την πρακτική χρήση της, ενώ υπάρχουν και αρκετά προβλήματα- «bugs». Πηγή: naftemporiki.gr