Ρούχα-«χαμαιλέοντες» με τη... μέθοδο της πεταλούδας

Κρυσταλλικές δομές που βρίσκονται στην επιφάνεια των φτερών ειδών τροπικών πεταλούδων θα μπορούσαν, σύμφωνα με κινέζους επιστήμονες, να οδηγήσουν στην ανάπτυξη μιας καινοτόμου τεχνολογίας για ρούχα που θα αλλάζουν χρώμα κατ' απαίτηση του ιδιοκτήτη τους.

Φυσικοί από το Πανεπιστήμιο των Βαπτιστών στο Χονγκ Κονγκ ανακάλυψαν ανεπαίσθητες διαφορές ως προς στις επιστρώσεις μικροκρυστάλλων στην επιφάνεια των φτερών της πεταλούδας. Στις διαφορές αυτές οφείλονται και τα ιριδίζοντα χρώματα που εμφανίζονται στα σχέδια που κοσμούν τα φτερά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να μιμηθούν τον συγκεκριμένο χρωματικό μηχανισμό και να δημιουργήσουν μια νέα γενιά ρούχων με δυνατότητα εναλλαγής χρωμάτων. Οπως εξηγούν, η ιριδίζουσα ιδιότητα των χρωμάτων εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο το φως «ταξιδεύει» επάνω σε μια επιφάνεια, όπως επίσης και την οπτική γωνία από την οποία κοιτάζει κάποιος την εκάστοτε επιφάνεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια σαπουνόφουσκα, η οποία χάρη στο φως που τη διαπερνά εμφανίζει στην επιφάνειά της τα χρώματα του ουράνιου τόξου.


Στην επιφάνεια μιας σαπουνόφουσκας μπορεί κανείς να παρατηρήσει την εναλλαγή ιριδιζόντων χρωμάτων, ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία την κοιτάζει

Το πολύχρωμο πείραμα

Οι κινέζοι επιστήμονες προχώρησαν στη μελέτη τριών διαφορετικών ειδών τροπικών πεταλούδων - της γαλάζιας Papilio ulysses, της πρασινωπής Papilio peranthus και της επίσης πρασινωπής Papilio palinurus. Στις περιπτώσεις και των τριών παραπάνω ειδών το χρώμα αλλάζει από έντονο μπλε σε βαθύ πράσινο ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία τα κοιτάζει κανείς.

Οι ειδικοί εξέτασαν τις εντυπωσιακές πεταλούδες με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας. Διαπίστωσαν ότι τα φτερά τους ήταν καλυμμένα από πολλαπλές στρώσεις επίπεδων δομών που έμοιαζαν με «λέπια». Το γαλάζιο είδος P. ulysses μάλιστα φάνηκε να διαθέτει επτά διαφορετικές στρώσεις των εν λόγω δομών, ενώ το P. peranthus είχε οκτώ.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι δομές αυτές παραπέμπουν σε μικροσκοπικά κάτοπτρα τα οποία ανακλούν συγκεκριμένα μήκη κύματος φωτός και άρα χρωμάτων.

«Ηταν πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι καταφέραμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο η φύση δημιουργεί περίπλοκες νανοδομές» εξήγησε ο δρ Κοκ Γουάι Τσιά. Προσέθεσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον σχεδιασμό νέων υλικών που θα έχουν την ικανότητα να αλλάζουν χρώμα με τη... μέθοδο της πεταλούδας, ή να μοιάζουν πολύχρωμα ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία τα κοιτάζει κάποιος. Πηγή: tovima.gr