Σχεδόν ιάσιμος πλέον ο καρκίνος των όρχεων

Ο καρκίνος των όρχεων είναι πλέον σχεδόν ιάσιμος, όπως έδειξε μία βρετανική έρευνα, με την πλειονότητα των ανδρών ασθενών να επιβιώνουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού Cancer Research UK, το 96% των ανδρών με καρκίνο των όρχεων καταφέρνει πλέον να θεραπευτεί πλήρως χάρη στη σισπλατίνη, το φάρμακο που χρησιμοποιείται στη χημειοθεραπεία.

Η σισπλατίνη εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον 19o αι. αλλά οι επιστήμονες αντιλήφθηκαν την εφαρμογή της στην ογκολογία μετά το 1970. Αν και έχει παρενέργειες, που κυμαίνονται από ένα απλό μούδιασμα στα δάχτυλα μέχρι απώλεια της ακοής, εντούτοις παραμένει ένα από τα πιο κοινά φάρμακα κατά του καρκίνου.

Ο καρκίνος των όρχεων είναι η πιο συνήθης μορφή καρκίνου που εμφανίζουν οι βρετανοί άνδρες ηλικίας 15 έως 49 ετών. Κάθε χρόνο σημειώνονται γύρω στα 2.300 νέα κρούσματα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο αναμένεται να αυξηθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία καθώς ο πληθυσμός γερνάει.

Μέχρι το 2020, σχεδόν ένα στα δύο άτομα (ποσοστό 47%) αναμένεται να εμφανίσει κάποια μορφή καρκίνου, σε σύγκριση με ένα 32% που ήταν τη δεκαετία του ’90.

Αν και τα ποσοστά επιβίωσης έχουν σημειώσει εκπληκτική πρόοδο σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’70, όπου ήταν κάτω από το 70%, εντούτοις οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν θα πρέπει να εφησυχάζονται όσο υπάρχει ακόμα ένα 4% που δεν καταφέρνει να επιβιώσει και θα πρέπει να βρεθούν νέες θεραπείες, οι οποίες θα είναι πιο φιλικές προς τους ασθενείς στο μέλλον. Πηγή: enet.gr