Η λάμπα βαρύτητας σε φάση δοκιμών – Καταργεί ήλιο και κηροζίνη

Ένα νέος, φθηνός λαμπτήρας που θα μπορούσε να υποκαταστήσει τις ιδιαιτέρως ρυπογόνες λάμπες κηροζίνης, αλλά και τις ηλιακές λάμπες σε αγροτικές περιοχές θα υποβληθεί σε δοκιμές πεδίου στην Αφρική και την Ασία εντός του έτους που διανύουμε. Η συσκευή, μια λάμπα LED που τροφοδοτείται ενεργειακά από τη βαρύτητα, ονομάζεται ‘GravityLight’ και λειτουργεί με την πρόσδεση με κορδόνι ενός σάκου με βάρος.

Όπως ο σάκος κατεβαίνει αργά προς το έδαφος λόγω της βαρύτητας, ένα σύστημα γραναζιών/δυναμό μετατρέπει το βάρος σε ενέργεια, παρέχοντας στους χρήστες φωτισμό για χρονικό διάστημα μέχρι 30 λεπτά, ανάλογα με το βάρος του σάκου. Διαφορετικές ρυθμίσεις επιτρέπουν τον εντονότερο φωτισμό για μικρότερη χρονική διάρκεια.

Η διαδικασία διαρκεί τρία δευτερόλεπτα ωστόσο η παραγόμενη ενέργεια τροφοδοτεί τη λάμπα για μισή ώρα.

Κάθε συσκευή συνοδεύεται από έναν άδειο σάκο που μπορεί να σηκώσει μέχρι δώδεκα κιλά υλικών όπως χώμα, πέτρες και άμμος, ενώ δεν χρειάζεται μπαταρία.

“Η ιδέα πίσω από τη λάμπα βαρύτητας GravityLight ήταν να ξεπεραστούν οι περιορισμοί επιλογών όπως οι -οικολογικές κατά τ’ άλλα- ηλιακές λάμπες που λειτουργούν μόνο κάτω από ηλιοφάνεια και έχουν περιορισμένη ζωή μπαταρίας, αλλά και οι επιπτώσεις χρήσης των λαμπτήρων κηροζίνης που ευθύνονται για επιβλαβή ρύπανση εσωτερικού χώρου και είναι ακριβές στο γέμισμα με καύσιμο”, λέει ο Τζιμ Ρηβς, μέλος της ομάδας των σχεδιαστών και στέλεχος στην Therefore Product Design που εδρεύει στο Λονδίνο.

Αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 7000 λάμπες βαρύτητας GravityLights με πόρους από ένα πρόγραμμα συμμετοχικής χρηματοδότησης μέσω του οποίου συγκεντρώθηκαν 400.000 δολάρια έναντι στόχου 55.000 δολαρίων.

Περίπου 1000 λαμπτήρες θα αποσταλούν σε Ασία και Αφρική για δοκιμές κατά τους επόμενους μήνες. Οι υπόλοιπες θα αποσταλούν σε εκείνους που συνεισέφεραν οικονομικά για την πραγματοποίηση του προγράμματος.

Οι δοκιμές θα μετρήσουν και θα αξιολογήσουν την απόδοση των λαμπτήρων σε βάθος χρόνου, όπως η επίπτωση των καιρικών συνθηκών στα εσωτερικά εξαρτήματα.

Μόλις ολοκληρωθούν, η συσκευή θα παραχθεί σε μεγαλύτερη κλίμακα με το κόστος καθεμιάς να κυμαίνεται μεταξύ πέντε και δέκα δολαρίων. Πηγή: econews.gr