Η μουσική απαλύνει τον πόνο

Όσοι έχουν στενή σχέση με τη μουσική μπορούν να καταλάβουν την επίδρασή της στον εγκέφαλο, η οποία συχνά είναι θεραπευτική. Αυτό ακριβώς απέδειξε νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά και σύμφωνα με τα αποτελέσματά της η μουσική μειώνει την αίσθηση του πόνου, ακόμη και κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Αλμπέρτα και με τη συμμετοχή 42 παιδιών ηλικίας από τριών έως έντεκα μηνών, τα οποία είχαν νοσηλευθεί στο νοσοκομείο παίδων Stollery.

Όλα τα παιδιά έπρεπε να υποβληθούν σε κάποια θεραπεία που χορηγείται ενδοφλεβίως, όμως κατά τη διάρκειά της κάποια από αυτά άκουγαν μουσική.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν τον σφυγμό τους, τα επίπεδα του πόνου και του άγχους που αισθάνονταν και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κατά τη θεραπεία άκουγαν μουσική ένιωθαν λιγότερο πόνο και ήταν πιο ήρεμα.

Μάλιστα, η επίδραση της μουσικής, ή τουλάχιστον η θεραπευτική της επίδραση στα παιδιά, παρατηρήθηκε και στους γονείς, οι οποίοι δήλωσαν πιο ευχαριστημένοι από την περίθαλψη και το νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της μελέτης, δρ Lisa Hartling, η ανακάλυψη αυτή είναι πολύ σημαντική, επειδή αποδεικνύει ότι «μια απλή παρέμβαση μπορεί να κάνει τη διαφορά».

«Το να ακούγεται μουσική κατά τη διάρκεια ιατρικών διαδικασιών είναι εύκολο και καθόλου δαπανηρό», είπε. «Τα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο εγκέφαλος αντιδρά με διάφορους τρόπους στα διαφορετικά είδη μουσικής αυξάνονται συνεχώς, γι' αυτό θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο η μουσική μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση του πόνου». Πηγή: naftemporiki.gr