Κωπηλάτης ανακαλύπτει άγνωστους καταρράκτες στον Καναδά

Σε μια εποχή όπου δεν συναντά κανείς εύκολα άγνωστα τοπία και όπου όλοι οι δρόμοι μέχρι τα πέρατα του κόσμου είναι χαρτογραφημένοι, ένας Καναδός εξερευνητής βίωσε μία σπάνια στιγμή: την ανακάλυψη ανεξερεύνητων καταρρακτών στον ποταμό Εγκέν στο βόρειο Καναδά.

Ο Ανταμ Σολτς κωπηλατούσε με το κανό του κατά μήκος του Εγκέν όταν, εντελώς ξαφνικά, βρέθηκε να πέφτει μέσα σε μία δίνη νερού αλλάζοντας επίπεδο απ' τα ψηλά στα χαμηλά με «υψομετρική» διαφορά 12 μέτρων.

Μπορεί το κανό του να καταστράφηκε, όμως ο ίδιος γλίτωσε χωρίς να τραυματιστεί και το γεγονός είχε την αξία μιας πρωτιάς. Ο καταρράκτης θεωρείται ο μεγαλύτερος που ανακαλύφθηκε στον Καναδά τα τελευταία 100 χρόνια και μαζί μ' αυτόν ο Σολτς βρήκε και άλλους έξι !

Με την οικονομική υποστήριξη της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρίας του Καναδά (RCGS), ο ίδιος θα ανανεώσει τους χάρτες μιας από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Θα χρειαστεί να ξαναεπισκεφτεί το μέρος, «μια δοκιμασία που μοιάζει πολλές φορές με εφιάλτη», σύμφωνα με τον ίδιο.

Από την πρώτη του κιόλας αποστολή το 2006, ο Σολτς έφερε στην επιφάνεια πετρογλυφικά στην Βρετανικά Κολομβία, κατέγραψε αμφίβια που ζουν στον Αμαζόνιο και βρέθηκε αντιμέτωπος με πολικές αρκούδες σε παραπόταμο του Εγκέν.

Στον Καναδά οι τεχνικές χαρτογράφησης έχουν να ανανεωθούν από την δεκαετία του 60. Ό, τι ξέρουμε βασίζεται σε εναέριες φωτογραφίες εκείνης της εποχής. «Ο Καναδάς είναι μια αχανής χώρα, γι' αυτό ακόμη κι αν κάνω αυτή τη δουλειά για όλη μου την υπόλοιπη ζωή, το έργο μου θα μοιάζει πάντα με μια σταγόνα στον ωκεανό. Πολλά δεν γνωρίζουμε για τον κόσμο μας, κι ας πιστεύουμε ότι τον έχουμε εξερευνήσει καλά», δηλώνει ο ίδιος ο εξερευνητής. Πηγή: tovima.gr