Ανακαλύφθηκε υποβρύχιο παρθένο δάσος

Δύτες ανακάλυψαν ένα αρχαίο υποβρύχιο δάσος με κυπαρίσσια ανοιχτά των ακτών της Αλαμπάμα, στον Κόλπο του Μεξικού. Το δάσος ήταν θαμμένο κάτω από ωκεάνια ιζήματα, προστατευμένο σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο, για περισσότερο από 50.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το παρθένο δάσος, που αναδύει ακόμα αρώματα, αποκαλύφθηκε μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005, καλύπτει έκταση 1,3 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Την ανακάλυψη έκανε ο δύτης Ben Raines από τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Weeks Bay Foundation», μετά από πληροφορίες που έλαβε για μία υποθαλάσσια περιοχή γεμάτη ψάρια και άγρια ζωή, που φαίνεται να έκρυβε κάτι μεγάλο.

Επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του Νότιου Μισισίπι και της Λουϊζιάνα ανέλυσαν δύο δείγματα ισοτόπων άνθρακα που μάζεψε ο Reines και βρήκαν πως τα δέντρα ήταν ηλικίας 52.000 ετών, ενώ ελπίζουν ότι μελετώντας τους δακτυλίους των κορμών θα μπορέσουν να συλλέξουν πολύτιμα στοιχεία για τις κλιματικές συνθήκες στην περιοχή πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι το αρχαίο δάσος ανακαλύφθηκε πρόσφατα, οι επιστήμονες εκτιμούν πως έχουν μπροστά τους το πολύ δύο χρόνια για να το μελετήσουν λεπτομερώς πριν να καταστραφεί από τα θαλάσσια ζώα. Πηγή: enet.gr