Νέα πακέτα τσιγάρων με ηχητικά μηνύματα για τη διακοπή καπνίσματος

Νέα πακέτα που θα αποτρέπουν τους καπνιστές να ανάψουν τσιγάρο σχεδιάζουν ερευνητές του Κέντρου Ελέγχου Καπνίσματος του Πανεπιστημίου Στέρλινγκ στη Σκωτία. Οι επιστήμονες ήδη διεξήγαγαν την πρώτη έρευνα για την αποτελεσματικότητα των πακέτων που «μιλούν» σε νέες γυναίκες. Όταν ο καπνιστής ανοίγει το πακέτο ακούγονται ηχογραφημένα μηνύματα.

Ένα μήνυμα αναφέρει ότι το κάπνισμα μειώνει τη γονιμότητα, ενώ ένα άλλο προτρέπει τον καπνιστή να καλέσει την τηλεφωνική γραμμή διακοπής καπνίσματος.

Όπως προέκυψε στο πλαίσιο της μελέτης, τα ακουστικά μηνύματα επηρέασαν θετικά τους εθελοντές, κυρίως τις γυναίκες ηλικίας 16 και 17 ετών, οι οποίες δήλωσαν ότι σκέφτονται πλέον τη διακοπή καπνίσματος.

Μάλιστα χαρακτήρισαν το μήνυμα για τη γονιμότητα «σκληρό και απωθητικό». Βέβαια υπάρχει και η άλλη πλευρά. Μια από τις γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη δήλωσε ότι το πιθανότερο είναι να κόψει το τσιγάρο επειδή τα πακέτα που μιλούν είναι εξαιρετικά «εκνευριστικά».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό Ερευνητικό Κέντρο για τον Καρκίνο. Σύντομα θα διεξαχθεί νέα έρευνα με μεγαλύτερο δείγμα που θα περιλαμβάνει άνδρες και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Σκωτίας το 23% όλων των ενηλίκων ηλικίας 16 ετών και πάνω ήταν καπνιστές το 2011. Το 2006 το ποσοστό ανερχόταν σε 25,4%.

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, το 19% όλων των ενηλίκων ηλικίας 18 ετών και πάνω καπνίζει. Πηγή: econews.gr