Επίσημη «πρεμιέρα» στις ΗΠΑ για τη μηχανή αναζήτησης του Facebook

Από σήμερα θα ξεκινήσει η σταδιακή ενεργοποίηση της μηχανής αναζήτησης του Facebook για όλους τους χρήστες στις ΗΠΑ, ενώ στο αμέσως προσεχές διάστημα το ίδιο θα γίνει για όλα τα μέλη του ανά τον κόσμο που έχουν πρόσβαση στην αγγλική έκδοση της πλατφόρμας. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο σάιτ τεχνολογίας Cnet, μέσα στους επόμενους μήνες το «ψαχτήρι» θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αρκετές από τις υπόλοιπες γλώσσες που υποστηρίζει το κοινωνικό δίκτυο.

Με το όνομα «Graph Search», η μηχανή αναζήτησης αξιοποιεί τα δεδομένα που έχουν αναρτήσει τα μέλη της πλατφόρμας, για να βρίσκει αποτελέσματα σε φράσεις που διατυπώνονται σε φυσική γλώσσα. Το «ψαχτήρι» ανακοινώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου και, μέχρι σήμερα, ήταν διαθέσιμο για περιορισμένο αριθμό Αμερικανών.

Τα αποτελέσματα του «Graph Search» κινούνται γύρω από τέσσερις θεματικές ενότητες – άνθρωποι, φωτογραφίες, μέρη και ενδιαφέροντα. Οι αναζητήσεις του χρήστη μπορούν να επικεντρώνονται στον κοινωνικό «κύκλο» που έχει αυτός δημιουργήσει στην πλατφόρμα – όπως, για παράδειγμα, «τα εστιατόρια στην Αθήνα που αρέσουν στους φίλους μου».

Επιπλέον, εντοπίζει «δημόσιες» πληροφορίες που αφορούν άτομα τα οποία δεν ανήκουν στις επαφές του – για να απαντά σε ερωτήσεις όπως «βιβλία που αρέσουν σε συγγραφείς».

Αναμφισβήτητα το μεγάλο πλεονέκτημα του «Graph Search» είναι ότι τα δεδομένα του προέρχονται από το κοινωνικό δίκτυο, με συνέπεια να έχει τη δυνατότητα να συσχετίζει πληροφορίες με διαφορετικούς τρόπους απ' ό,τι οι άλλες μηχανές αναζήτησης.

Παράλληλα, όπως και το «ψαχτήρι» της Google, μπορεί να «καταλαβαίνει» ολόκληρες προτάσεις και όχι απλώς να επεξεργάζεται «λέξεις-κλειδιά». Πηγή: kathimerini.gr