Ο MERS δεν αποτελεί ακόμα παγκόσμια απειλή

Ο νέος, φονικός, κορονοϊός MERS, που εμφανίστηκε πέρυσι, δεν φαίνεται προς το παρόν να είναι τόσο μολυσματικός ώστε να αποτελεί παγκόσμια απειλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών. Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ στο Παρίσι, οι οποίοι ανέλυσαν 55 περιστατικά της νόσου που προκαλεί το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS), εκτιμούν ότι ο ιός αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όμως, αν ο ιός μεταλλαχθεί, τότε ο κίνδυνος πανδημίας θα είναι μεγάλος.

Ο ιός MERS είναι συγγενικός με τον παλαιότερο ιό SARS, καθώς ανήκουν στην ίδια οικογένεια κορονοϊών.

Ο MERS εμφανίζει στην αρχή τα συνήθη συμπτώματα (βήχα, πυρετό, πνευμονία) και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έχει προκαλέσει 77 επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης και 41 θανάτους. Οι περισσότερες λοιμώξεις προέρχονται από κάποιο άγνωστο -μέχρι στιγμής- ζώο, αλλά υπήρξαν και περιπτώσεις που ο ιός εξαπλώθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η ομάδα του Παστέρ, με επικεφαλής τον καθηγητή Arnaud Fontanet, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Lancet», υπολόγισε πως κατά μέσο όρο κάθε ασθενής με τον ιό μπορεί να μολύνει 0,69 άλλους, δηλαδή τρεις φορείς του ιού μπορούν να κολλήσουν άλλα δύο άτομα. Όταν ο αριθμός αυτός, που δείχνει τον ρυθμό εξάπλωσης ενός ιού, είναι μικρότερος από «1», τότε ο ιός σταδιακά φθίνει, ενώ αν είναι μεγαλύτερος του «1» (το όριο επιδημίας), τότε τα περιστατικά μόλυνσης πρόκειται να αυξηθούν δραματικά στο μέλλον.

Το 2002, ο ιός SARS ξεκίνησε την εξάπλωσή του με δείκτη 0,8, αλλά τελικά μεταλλάχτηκε μέσα σε λίγους μήνες και ο δείκτης αυξήθηκε σε 2,2 έως 3,7, καταφέρνοντας να εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Περιστατικά του MERS έχουν αναφερθεί σε Ιορδανία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κρούσματα, όμως, υπήρξαν και σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Τυνησία και Ηνωμένο Βασίλειο, όπου συνδέονται με ταξιδιώτες στη Μέση Ανατολή που κόλλησαν εκεί τον ιό. Πηγή: enet.gr