Η Νέα Υόρκη στις πρώτες πόλεις με τη δική τους ιντερνετική κατάληξη

Την αρχική έγκριση έλαβε η Νέα Υόρκη για την κατοχύρωση της ιντερνετικής κατάληξης «.nyc», όπως ανακοίνωσαν από κοινού ο δήμαρχος της πόλης Michael Bloomberg και η εκπρόσωπος Τύπου του Δημοτικού Συμβουλίου Christine Quinn.

Αυτό σημαίνει πως, σε λίγο καιρό, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της πόλης θα μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές διευθύνσεις οι οποίες καταλήγουν στο «.nyc», αντί για τα «.com» και «.org.» που συνήθως χρησιμοποιούνται σήμερα. Σύμφωνα με τον Bloomberg, το γεγονός αυτό θα επιτρέψει στην πόλη να αποκτήσει τη δική της διακριτή «ψηφιακή ταυτότητα» στον παγκόσμιο ιστό, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις μικρές εταιρείες που εδρεύουν στη Νέα Υόρκη.

Κι αυτό γιατί, κατά πρώτον, οι τουρίστες θα μπορούν να καταλάβουν με την πρώτη ματιά αν μια επιχείρηση έχει τα γραφεία της εκεί. Κατά δεύτερον, επειδή θα επιτρέψει σε αυτές τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν σαν brand name το όνομα της Νέας Υόρκης.

Η ανακοίνωση έγινε με αφορμή την αρχική έγκριση που πήραν οι δημοτικές αρχές από τον ICANN, τη διεθνή υπηρεσία με έδρα τις ΗΠΑ που είναι αρμόδια για το σύστημα του ίντερνετ. Πριν από δύο περίπου χρόνια, ο ICANN αποφάσισε τη μεγαλύτερη διεύρυνση του συστήματος διευθύνσεων του Διαδικτύου από το 1980, με την προσθήκη εκατοντάδων νέων καταλήξεων, πέρα από τις γνωστές «.com», «.org.» ή «.edu» και τις καταλήξεις (π.χ. «.gr») που δηλώνουν τη χώρα προέλευσης.

Γι’ αυτόν τον σκοπό, οποιοσδήποτε οργανισμός ή εταιρεία μπορούσε να καταθέσει αίτηση στην υπηρεσία, ζητώντας την κατοχύρωση μιας ή περισσότερων καταλήξεων. Έτσι, εκτός από τη Νέα Υόρκη, για τη δική τους κατάληξη έχουν αιτηθεί και άλλες πόλεις, όπως το Παρίσι και η Κωνσταντινούπολη. Επίσης εταιρείες έχουν ζητήσει να κατοχυρώσουν το όνομά τους (π.χ. «.Google») ή γενικούς όρους που δηλώνουν τους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται – για παράδειγμα ««.doctor», «.music» και «.bank».

Παρόλο που η έγκριση του ICANN για το «.nyc» είναι προκαταρκτική, ο δήμος εκτιμά πως η κατάληξη θα έχει ενεργοποιηθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του έτους. Πηγή: kathimerini.gr