Ερχονται τα ρούχα - φορτιστές

Υφασμα για κατασκευή ρούχων που θα λειτουργεί και ως φορτιστής ηλεκτρονικών συσκευών κατασκευάστηκε από επιστήμονες στον Καναδά. Ερευνητές από την Πολυτεχνική Σχολή του Μόντρεαλ κατάφεραν να χωρέσουν μεταξύ των ινών του υφάσματος, ή καλύτερα της δερματίνης, ένα πρότυπο σύστημα παραγωγής ρεύματος, το οποίο θα επιτρέπει τη φόρτιση μικροσυσκευών.

Το σύστημα περιλαμβάνει ίνες από πολυμερή, έναν στερεό ηλεκτρολύτη από οξείδιο πολυαιθυλενίου, μια κάθοδο λιθίου φωσφορικού σιδήρου και μια άνοδο λιθίου - τιτανίου. Ολα αυτά είναι θερμοπλαστικά υλικά που υπό συνθήκες μέτριας θερμοκρασίας καθίστανται ελαστικά.

Το θερμοπλαστικό «σάντουιτς» των ερευνητών οδήγησε στη δημιουργία ενός υλικού που μοιάζει με δερμάτινη. Οι ερευνητές τέντωσαν το νέο υλικό τόσο ώστε να φτιάξουν λεπτές λωρίδες, τις οποίες έπλεξαν μέσα σε βαμβακερά υφάσματα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αγώγιμα νήματα για να ενώσουν αυτά τα κομμάτια του υλικού που θα λειτουργούσαν τελικά ως μπαταρίες.

Το τελικό προϊόν χρησιμοποιήθηκε για να παρέχει ενέργεια σε λαμπάκια LED. «Είναι η πρώτη 100% φορετή μπαταρία ιόντων λιθίου που δεν χρησιμοποιεί υγρούς ηλεκτρολύτες» αναφέρει ο Μαξίμ Σκορομπογκάτι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το πείραμα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the Electrochemical Society». Πηγή: tanea.gr