Νέα στοιχεία για την έρευνα Ρώσων επιστημόνων στη λίμνη Βοστόκ

Νέα στοιχεία κάνουν την εμφάνισή τους στην υπόθεση των Ρώσων επιστημόνων που πραγματοποίησαν δοκιμαστική γεώτρηση στη λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής. Η επικοινωνία αποκαταστάθηκε ενώ η ρωσική ομάδα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την προσπάθεια, εξαιτίας του χειμώνα.

Έφτασαν πολύ κοντά ρώσοι επιστήμονες

Ένα από τα τελευταία ανεξερεύνητα μέρη του πλανήτη, η υπόγεια λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής έμεινε ανέπαφη και αυτή τη χρονιά. Η συγκεκριμένη λίμνη κρύβεται κάτω από τέσσερα χιλιόμετρα πάγου και πιστεύεται ότι παραμένει απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη εδώ και τουλάχιστον 15-20 εκατομμύρια χρόνια.

Όλα αυτά τα χρόνια γίνονται προσπάθειες για την προσέγγιση της λίμνης και φέτος Ρώσοι ερευνητές έφτασαν μόλις πέντε μέτρα πάνω από την επιφάνεια της μυστηριώδους λίμνης. Η ρωσική ομάδα αναγκάστηκε όμως να εγκαταλείψει την προσπάθεια, καθώς λόγω του χειμώνα έπρεπε να φύγει από την Ανταρκτική.

Η ομάδα θα επιστρέψει στο μέρος το Δεκέμβριο και το φρεάτιο της γεώτρησης πληρώθηκε με κηροζίνη και αντιψυκτικό υγρό ώστε να παραμείνει ανοιχτό.

Ο Βάλερι Λούκιν του Ρωσικού Ινστιτούτου Έρευνας Αρκτικής και Ανταρκτικής δήλωσε «Είναι σαν να εξερευνούμε έναν ξένο πλανήτη όπου κανείς δεν έχει ξαναπάει. Δεν γνωρίζουμε τι θα συναντήσουμε».

Οι ερευνητές όταν φτάσουν την επιφάνεια της λίμνης θα στείλουν στα βάθη της ένα αποστειρωμένο ρομποτικό βαθυσκάφος, με το οποίο ενδέχεται να ανακαλυφθούν αρχαίες μορφές μικροβιακής ζωής. Με αγωνία περιμένουν αυτές οι ανακαλύψεις οι μικροβιολόγοι. Το παγωμένο περιβάλλον της λίμνης θα μπορούσε για παράδειγμα να μοιάζει με τους υπόγειους ωκεανούς που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην δορυφόρο του Δία Ευρώπη και τον δορυφόρο Εγκέλαδο του Κρόνου.

Ωστόσο, η προσπάθεια των Ρώσων ερευνητών έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις καθώς πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν για κίνδυνο μόλυνσης ενός πραγματικά παρθένου περιβάλλοντος. Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη της λίμνης ήρθαν από βρετανικά ραντάρ που εξέτασαν το παγωμένο υπέδαφος της Ανταρκτικής τη δεκαετία του 1970 και η ύπαρξή της δεν επιβεβαιώθηκε μέχρι το 1993.

Η λίμνη Βοστόκ

Η συγκεκριμένη λίμνη είναι η μεγαλύτερη από τις 140 υπόγειες λίμνες της Ανταρκτική, στις οποίες το νερό διατηρείται περιέργως, σε υγρή μορφή.

Έχει μήκος 250 χιλιόμετρα, πλάτος 50 χιλιόμετρα και το βάθος της σε ορισμένα σημεία φτάνει τα 800 μέτρα.
Πλέον τέσσερα χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του πάγου βρίσκεται ο ρωσικός σταθμός Βοστόκ, όπου έχει καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία οπουδήποτε στη Γη: -89,2C.

Τι άλλες εκπλήξεις κρύβει η «περίεργη» λίμνη Βοστόκ

Αυτή η λίμνη είναι θαμμένη κάτω από τους πάγους εδώ και τουλάχιστον 20 εκατ. χρόνια και σύμφωνα με τον ερευνητή John Priscu, η ομάδα αναμένεται να βρει σπάνιους και μοναδικούς οργανισμούς μέσα στη λίμνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, που είναι καθηγητής Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα, η ομάδα εδώ και έξι ημέρες δεν έχει δώσει σημεία ζωής».

Ωστόσο, όπως αποκαλύφθηκε, η λίμνη που έχει θερμοκρασίες στους -66 βαθμούς Κελσίου ενδέχεται να κρύβει και νέες εκπλήξεις. Σύμφωνα με ένα κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ρωσίας κοντά στη λίμνη μπορεί να βρίσκονται θαμμένα αρχεία του καθεστώτος του Χίτλερ, αφού δίπλα σε εκείνο το σημείο ήταν θαμμένο ένα καταφύγιο των Ναζί.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, κατά το τέλος του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, οι Γερμανοί ενδέχεται να μετακινήθηκαν προς το Νότιο Πόλο προκειμένου να κατασκευάσουν μια βάση στη λίμνη Βοστόκ. Το πρακτορείο επικαλέστηκε δηλώσεις του ναύαρχου Karl Dontiz το 1943, ο οποίος είχε αναφέρει «Ο υποβρύχιος στόλος της Γερμανίας είναι περήφανος για τη δημιουργία ενός απόρθητου φρουρίου για τον Φύρερ στην άλλη άκρη του κόσμου».

Το προσωπικό του υποβρυχίου U-530 φημολογείται πως κατασκεύασε μια σπηλιά από πάγο στην Ανταρκτική που δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί και περιέχει πολλά κουτιά και λείψανα του Τρίτου Ράιχ, συμπεριλαμβανομένων απόρρητων αρχείων του Χίτλερ.

Άλλα σενάρια θέλουν το υποβρύχιο U-977 να παρέδωσε τα λείψανα του Χίτλερ και της Eva Braun στο καταφύγιο στην Ανταρκτική με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα μπορούσε να υπάρξει κλωνοποίηση μέσω του DNA. Πηγή: otherside.gr