Είσαι καλύτερο παιδί απ' ό,τι ήταν οι γονείς σου...

"Όσο πάει και χειροτερεύει η νέα γενιά".Ποιος γονιός δεν έχει πει αυτήν τη φράση, βλέποντας το μοναχοπαίδι του να κλείνει βιαστικά την πόρτα, έτοιμο για τη μεταμεσονύκτια βόλτα του;

Τα νέα δεδομένα έρχονται να καταρρίψουν όσα πιστεύαμε: Μπορεί να μη φορούν φωτοστέφανο, όμως οι έφηβοι αυτής της γενιάς είναι καλά παιδιά. Τουλάχιστον καλύτερα από όσο ήταν οι γονείς τους...

Προς αποφυγήν των παρεξηγήσεων: Δεν είπε κανείς ότι οι έφηβοι δεν πειραματίζονται με τη χρήση ουσιών, το αλκοόλ ή ότι απέχουν από τη σεξουαλική επαφή. Στην πραγματικότητα, αυτό που προκύπτει από σειρά διεθνών ερευνών είναι πώς η νεολαία του σήμερα είναι πιο συντηρητική από ότι αυτή της προηγούμενης γενιάς.

"Ουσίες και οινοπνεύματα"

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χρήση μαριχουάνας. Παρά το γεγονός ότι η διακίνησή της έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, οι έφηβοι καπνίζουν λιγότερο απ' όσο έκαναν οι γονείς τους. Το 1980, περίπου το 60% των μαθητών λυκείου είχαν δοκιμάσει μαριχουάνα, ενώ το 9% κάπνιζε σε καθημερινή βάση.

Το αλκοόλ, τα τσιγάρα αλλά και τα παράνομα ναρκωτικά δεν ελκύουν τόσο τους εφήβους όσο έκαναν πριν από 30 χρόνια.

Το 1980, ένα στα τρία 12χρονα είχε καπνίσει τουλάχιστον πέντε τσιγάρα μέσα σε ένα μήνα. Σήμερα η αναλογία έπεσε στο ένα στα 5. Όσο για το αλκοόλ; Περίπου τρεις στους 4 (72%) των λυκειόπαιδων παραδέχτηκαν πώς έπιναν αλκοόλ μια φορά την εβδομάδα (το 1980), ενώ οι νέοι του 2011 αγγίζουν το 40%. Αξιοσημείωτη διαφορά θα λέγαμε...

Ακόμη, οι έφηβοι του '80 ήταν αρκετά ριψοκίνδυνοι στο θέμα των ναρκωτικών, καθώς σε ηλικία των 12 ετών είχαν δοκιμάσει έστω και μια φορά κάποια παράνομη ουσία. Αντίθετα, εν έτη 2011 τα παιδιά της ίδιας ηλικίας έφταναν στο 25% σε ανάλογη δοκιμή.

Έρωτας "μετ' εμποδίων"

Μικρότερες πιθανότητες έχουν οι σημερινοί έφηβοι να έρθουν σε ερωτική επαφή σε σχέση με τους γονείς τους. Αναλυτικότερα, το 1988 τα μισά αγόρια ηλικίας 15 με 17 είχαν κάνει σεξ, το 2010 το ποσοστό έπεσε στο 28% (!). Από την πλευρά των κοριτσιών, έφτασε το 27% από το 37,2% που ήταν αντίστοιχα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Tι έχει αλλάξει

Kανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά γιατί η χρήση των ναρκωτικών ουσιών και η σεξουαλική επαφή των εφήβων έχει μειωθεί, όμως σίγουρα υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που έβαλαν το λιθαράκι τους σε αυτό.

Ο φόβος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι μειωμένες διαφημίσεις τσιγάρων και ποτού αλλά και η μεγαλύτερη ενημέρωση (κυρίως μέσω διαδικτύου) για τις καταστροφικές συνέπειες των ναρκωτικών ουσιών έχουν καταφέρει να ωριμάσουν τη νέα γενιά.

Μπορεί μέσω των- άγνωστων στην προηγούμενη γενιά- κινητών τηλεφώνων και του Facebook να έχουν δημιουργηθεί νέοι κίνδυνοι, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να ανιχνευθούν με απόλυτη ακρίβεια στις διεθνείς έρευνες, παρ' όλα αυτά υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα των γονιών για έλεγχο.

Aκόμη και αν τα συμπεράσματα της έρευνας δείχνουν την πιο αθώα πλευρά των εφήβων, το σίγουρο είναι πώς κάθε γενιά βρίσκει τρόπο να προβληματίζει την προηγούμενη... Και η τωρινή το καταφέρνει μια χαρά. Πηγή: cosmo.gr